Jadłospis

JADŁOSPIS 03-07.12.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
03.12 PONIEDZIAŁEK Owsianka na mleku 200 ml (1,5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), wędlina 15 g (1,4), pomidor bez skórki 40 g
Dżem 10 g
Smoothie z mango, banana i brzoskwini 150 ml Zupa z kiszonych ogórków z koperkiem 200 ml (5,6) Risotto mięso – warzywne 150 g
Kompot truskawkowo-porzeczkowy 200 ml
04.12 WTOREK Płatki ryzowe na mleku 200 ml (5)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe)75 g (1), masło 5 g (5), pasta z jajeczna z awokado i łososiem (2,3)40 g, papryka czerwona 40 g
Jabłko zapiekane ze śliwką ok 70 g Zupa porowa z lanymi kluseczkami 200 ml (1,2,5) Puree ziemniaczane 100 g (5), Jeżyki drobiowo-wieprzowe 40 g z marchewką (2,1) w sosie koperkowym 80 ml, buraczki z jabłkiem 50 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
05.12 ŚRODA Kaszka kukurydziana na mleku z suszoną żurawiną 200 ml (5, 9)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe)75 g (1), masło 5 g (5), parówka 50 g (1,4), keczup, ogórek zielony 40 g
Kisiel owocowy z waniliową chmurką na bazie jogurtu 150 ml (5) Pejzanka 200 ml (6) Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami 150 g (1,5)
Kompot jagodowy 200 ml
06.12 CZWARTEK Herbata z imbirem 200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 5 g (5),pasta z twarogu i suszonych pomidorów ze szczypiorkiem 40 g (5) podane na liściu sałaty, marchewka do schrupania 40 g
Gorące mleko 150 ml (5), ciasteczko owsiane własnego wypieku (1,2,5) Zupa Kalafiorowo 200 ml (5,6)
Baton czekoladowy, mandarynka od Mikołaja J
Kasza pęczak 75 g, gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym 40 g/80 ml (1,5), surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką, natką pietruszki 50 g
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
07.12. PIĄTEK Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym 200 ml (5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), jajko (2) 30 g, ser żółty 10 g, na liściu sałaty pokrojone warzywa: papryka czerwona, marchewka, ogórek 60 g kiwi Pomidorowa z makaronem i bazylią 220 ml (1,5,6) Puree ziemniaczane z dynią 100 g, ryba zapiekana w sosie śmietanowo -ziołowym 40 g/80 ml (1,5), bukiet warzyw okraszany masełkiem 50 g
Kompot wieloowocowy 200 ml

 

Alergeny : 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4-soję, 5-mleko,6-seler, 7-gorczycę, 8-sezam,9-dwutlenek siarki, 10-orzeszki ziemne i inne orzechy. (Zgodnie z Rozp. Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 25.10.2011 r. i Rozp. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn 23.12.2014 r.)

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, średniozmineralizowanej, która podawana jest np. z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii. Do śniadania dzieci dostają świeżo zaparzoną herbatę: owocową, ziołową lub czarną z imbirem (w sezonie jesienno-zimowym)

JADŁOSPIS 10-14.12.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
10.12. PONIEDZIAŁEK Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (1,5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), pasta jajeczna z wędliną 40 g (1,2,4) podana na liściu sałaty, pomidor bez skórki 40, szczypiorek Mandarynka Rosół (1,6) 220 ml Ziemniaki z wody 100 g potrawka z kurczaka z warzywami 100 ml (1)
Kompot ze świeżych owoców 200 ml
11.12. WTOREK Kawa zbożowa na mleku modyfikowanym 200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe)75 g (1), masło 5 g (5), ser żółty 15 g (5), jajko 30 g (2), ogórek 40 g,
Kasza manna z mango 150 ml (1,5) Krem z marchewki 200 ml (5,6) Kasza gryczana 75 g, gulasz wołowy w sosie własnym 40 g/80 ml, surówka z selera z rodzynkami 50 g (5) na bazie jogurtu
Kompot truskawkowo-jabłkowy 200 ml
12.12 ŚRODA Płatki jaglane na mleku 200 ml (5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe)75 g (1), masło 5 g (5), pasta rybna z jarzynami 40 g (2,6), pomidor bez skórki 40 g Kiwi, jabłko, banan 80 g polane jogurtem z wanilią 30 ml (5) Moc Papaja z ryżem 200 ml (5,6) Kopytka zielone z brokułami 100 g (1,2), pulpet drobiowo- wieprzowy w sosie paprykowym (1,2,5) 40 g/80 ml, surówka z ogórka kiszonego i marchewki 50 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
13.12. CZWARTEK Herbata z imbirem 200 ml Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 5 g (5), pasta z twarogu z marchewką i papryką 40 g (5) podana na liściu sałaty ze szczypiorkiem Budyń 150 ml (5) z jagodami Barszcz ukraiński 200 ml (5,6) Makaron 75 g pierś z indyka w sosie beszamelowym 40 g/80 ml (1,5), brokuły okraszane masełkiem 50 g
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
14.12. PIĄTEK Kluseczki lane na mleku 200 ml (1,2,5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (2), pomidor bez skórki 40 g Chrupki kukurydziane 10 g,
Sok jednodniowy owocowo-warzywny
Krem z dyni i soczewicy 200 ml (5,6) Puree ziemniaczane 100 g (5), rybka zapiekana w ziołach 40 g, surówka z kapusty kiszonej 50 g
Kompot ze świeżych owoców 200 ml

 

Alergeny : 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4-soję, 5-mleko,6-seler, 7-gorczycę, 8-sezam,9-dwutlenek siarki, 10-orzeszki ziemne i inne orzechy. (Zgodnie z Rozp. Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 25.10.2011 r. i Rozp. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn 23.12.2014 r.)

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, średniozmineralizowanej, która podawana jest np. z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii. Do śniadania dzieci dostają świeżo zaparzoną herbatę: owocową, ziołową lub czarną z imbirem (w sezonie jesienno-zimowym)

LISTA SKŁADNIKÓW

03.12/18 PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku- płatki owsiane, mleko krowie 3,2%

Pieczywo, masło, wędlina, dżem- etykieta

Zupa z kiszonych ogórków z koperkiem – skrzydło z indyka, ziemniaki, marchewki, ogórki kiszone, seler, por, pietruszka korzeń, koperek, masło,

Risotto mięso – warzywne –ryz, pierś z indyka, kalafior, brokuł, cukinia, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej rzepakowy, marchewka z groszkiem, papryka słodka czerwona

Kompot truskawkowo-porzeczkowy – truskawki, czarna porzeczka, woda, cukier

04.12/18 WTOREK

Płatki ryżowe na mleku – mleko krowie 3,2%, płatki ryżowe

Pieczywo- etykieta

masło – mleko

pasta z jajeczna z awokado i łososiem – jajko, awokado, łosoś, mleko, papryka słodka czerwona, sól, pieprz

Zupa porowa z lanymi kluskami- marchewka, por, olej rzepakowy, mleko, mąka pszenna, jajko, seler korzenny, pietruszka korzeń, koper, cebula, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek

Puree ziemniaczane – ziemniaki, masło

Jeżyki drobiowo-wieprzowe z marchewką w sosie koperkowym – miso z piersi kurczaka, łopatka wieprzowa, jajko, bułka tarta, czosnek, sól, pieprz, marchewka, koper włoski, mąka pszenna

buraczki z jabłkiem- buraczki, jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy

Kompot wieloowocowy – mieszanka kompotowa z owoców, woda, cukier

05.12/18 ŚRODA

Kaszka kukurydziana na mleku z suszoną żurawiną – kaszka kukurydziana, mleko krowie 3,2%, suszona żurawina

Pieczywo, parówka, keczup- etykieta

Masło- mleko

Kisiel owocowy z waniliową chmurką na bazie jogurtu – skrobia ziemniaczana, wiśnie mrożone, cukier, woda, wanilia, jogurt

Pejzanka – skrzydło z indyka, ziemniaki, fasola szparagowa, marchewka, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy, kapusta, cukier, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang.

Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami- makaron z mąki durum, ser biały twaróg krajanka, truskawki, cukier, mleko

Kompot jagodowy –jagody mrożone, woda, cukier

06.12/18 CZWARTEK

Herbata z imbirem- czarna herbata, imbir

Pieczywo, baton czekoladowy- etykieta

masło – mleko

pasta z twarogu i suszonych pomidorów ze szczypiorkiem – ser twarogowy, suszone pomidory, mleko, szczypiorek, sól, pieprz

ciasteczko owsiane własnego wypieku- mleko, mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cynamon, suszone morele

Zupa kalafiorowa – kurczak tuszka, marchewka, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kalafior, mleko, masło, sól, pieprz

gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym – szynka wieprzowa, majeranek, sól, pieprz, papryka słodka czerwona, ziele angielskie, liść laurowy mąka

surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką, natką pietruszki- kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, natka pietruszki, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie

Kompot z czarnej porzeczki- czarna porzeczka, woda, cukier

07.12/18 PIĄTEK

Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym – płatki kukurydziane, mleko modyfikowane -etykieta

Pieczywo, ser żółty – etykieta

masło – mleko

Pomidorowa z makaronem i bazylią – skrzydło z indyka, makron, koncentrat pomidorowy, cukier, marchewka, seler, por, pietruszka korzeń, mleko, pomidor

Puree ziemniaczane z dynią- ziemniaki, dynia

ryba zapiekana w sosie śmietanowo-ziołowym – dorsz, zioła prowansalskie, koperek, mąka, śmietana bukiet warzyw okraszany masełkiem – brokuł, kalafior, marchewka, masło

Kompot wieloowocowy mieszanka owoców kompotowych, woda, cukier

10.12/18 PONIEDZIAŁEK

Płatki jęczmienne na mleku- mleko krowie 3,2%, płatki jęczmienne

Pieczywo –etykieta

masło –mleko

pasta jajeczna z wędliną – jajko, wędlina, majonez, koperek

Rosół- kurczak tuszka, makaron z mąki durum, marchewka, seler, por, pietruszka korzeń, pietruszka natka lubczyk, kapusta, sól, pieprz

potrawka z kurczaka z warzywami – mięso drobiowe z kurczaka, marchewka z groszkiem, mąka pszenna, sól, pieprz

Kompot ze świeżych owoców – owoce świeże typu jabłko, gruszka, woda, cukier

11.12/18 WTOREK

Kawa zbożowa na mleku modyfikowanym- kawa inka, mleko modyfikowane-etykieta

Pieczywo, ser- etykieta

masło – mleko

Kasza manna z mango –kasza manna, mleko krowie, mango

Krem z marchewki- marchewka, woszczyzna, pomidory, cukier, olej rzepakowy, gałka muszkatołowa, śmietana, sól, pieprz, papryka słodka czerwona

gulasz wołowy w sosie własnym – wołowina extra, zioło prowansalskie, olej rzepakowy, papryka słodka czerwona, sól, pieprz, gałka muszkatołową

surówka z selera z rodzynkami na bazie jogurtu- seler korzenny, rodzynki, jogurt naturalny, marchewka, jabłko

Kompot truskawkowo-jabłkowy – jabłko, truskawka mrożona, woda, cukier

12.12/18 ŚRODA

Płatki jaglane na mleku – mleko krowie 3,2%, płatki jaglane

Pieczywo – etykieta

masło – mleko

pasta rybna z jarzynami – ryba :dorsz albo miruna, włoszczyzna, oliwa z oliwek

Moc Papaja z ryżem – skrzydło z indyka, ziemniaki, szpinak, marchewka, seler, por, pietruszka korzeń, ryz, masło, śmietana, sól, pieprz, czosnek

Kopytka zielone z brokułami – mąka, ziemniaki, jajko, brokuł, skrobia ziemniaczana

pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie –pomidorowym- mięso z piersi kurczaka, łopatka wieprzowa, bułka tarta, jajko, czosnek, papryka czerwona, słodka papryka, sól, pieprz,

surówka z ogórka kiszonego i marchewki- ogórek kiszony, marchewka, musztarda, olej rzepakowy, pieprz, cebula

Kompot wieloowocowy – mieszanka kompotowa, woda, cukier biały

13.12/18 CZWARTEK

Pieczywo – etykieta

masło – mleko

pasta z twarogu z marchewką i papryką – ser twarogowy, marchewka, papryka czerwona, mleko, sól, pieprz, koperek

Budyń z jagodami- skrobia ziemniaczana, wanilia, mleko krowie, cukier biały, jagody mrożone

Barszcz ukraiński- kurczak tuszka, ziemniaki, marchewka, seler, por, pietruszka korzeń, buraki, fasola biała, cukier, sok z cytryny, kapusta, śmietana, majeranek, sól, pieprz

Makaron pierś z indyka w sosie beszamelowym – makaron z mąki pszennej durum, pierś z indyka, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa

brokuły okraszane masełkiem – brokuły, masełko

15.12/18 PIĄTEK

Kluseczki lane na mleku – mleko krowie 3,2%, mąka pszenna, jajko

Pieczywo –etykieta

masło – mleko

Krem z dyni i soczewicy- dynia, czerwona soczewica, marchewka, pietruszka korzeń i natka, seler, majeranek, gałka muszkatołowa, śmietana 18%, pieprz ziołowy

Puree ziemniaczane – ziemniaki, masło

rybka zapiekana w ziołach – dorsz, zioła prowansalskie, koperek ogrodowy

surówka z kapusty kiszonej – kapusta kiszona, marchewka, por, olej rzepakowy, pieprz, sok z cytryny

Kompot ze świeżych owoców – owoce typu jabłko, gruszka, woda, cukier biały

Zgodnie z Rozp. Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 25.10.2011 r. i Rozp. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn 23.12.2014 r. nr 1169/2011