Jadłospis

JADŁOSPIS 01-10.08.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
01.08. środa Zupa mleczna z płatkami jaglanymi 220 ml (5), pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta z twarogu i suszonych pomidorów ze szczypiorkiem 40 g (2,5), ogórek pokrojony w paski 40 g Arbuz 100 g,
Chrupki kukurydziane 10 g
Zupa krem Shreka 220 ml (5,6) Puree ziemniaczane z masełkiem 100 g (5), filet z piersi kurczaka 50 g w sosie koperkowym 80 g (1,5), surówka z kapusty młodej, marchewki, jabłka, natki pietruszki 50 g, kompot truskawkowy 220 ml
02.08. czwartek Herbatka ziołowa rumiankowa 200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), szynka drobiowa 30 g (1,7,8), sałata, pomidor bez skórki 40 g,
Banan Botwinka z koperkiem 220 ml (5,6) Kasza jęczmienna pęczak 80 g, pulpet drobiowo-wieprzowy w sosie pietruszkowym 80 ml (5), surówka z marchewki, jabłka z oliwą z pestek winogron 50 g
Lemoniada z arbuza 200 ml
03.08 piątek Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), jajecznica na parze 75 g (2), ogórek zielony pokrojony w słupki 60 g Jogurt naturalny z suszoną żurawiną i płatkami owsianymi 100 ml Zupa Rybka Pływająca 220 ml (3, 6) Risotto mięsno-warzywne (cukinia, kalafior, brokuły, marchewka, kukurydza) 150 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
06.08. poniedziałek Kakao 200 ml (5)
Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 3 g (5), pasta warzywa z wędliną 40 g
Jabłko, kalarepa- łącznie 100 g Zupa Kolorowa witamina-jarzynowa 220 ml (5,6) Makaron z twarogiem, musem jagodowym z cynamonem i wanilią 150 g
Kompot z truskawek i czarnej porzeczki 200 ml
07.08. wtorek Płatki kukurydziane na mleku z miodem 220 ml (5)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), ser żółty 25 g (5), sałata, papryka czerwona 40 g pokrojona w słupki
Nektarynka Moc Papaja z ryżem 220 ml (5,6) Puree ziemniaczane z masełkiem 80 g, Jeżyki drobiowe z marchewką 50 g (1,2) w sosie pomidorowo-bazyliowym 80 ml, mizeria z jogurtem 60 g (5)
Kompot z truskawek i wiśni 200 ml
08.08. środa Herbatka rumiankowa 200 ml, pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta z wędliną i serem żółtym z natką pietruszki 40 g, sałata, ogórek zielony pokrojony w słupki 40 g Jabłko, marchewka 100 g Barszcz biały z majerankiem 220 ml (5,6) Kasza gryczana 80 g, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 50 g/80 ml (1,2),surówka z kapusty włoskiej, marchewki, papryki czerwonej i oliwy z oliwek 60 g
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
09.08. czwartek Zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłkiem i cynamonem 220 ml (1,5),
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta z soczewicy 40 g
Winogrona 60 g, chrupki kukurydziane 10 g Kartoflanka z koperkiem i pomidorami 220 ml (5,6) Makaron kokardki z leczo z cukinii, natki pietruszki, czosnku i piersi z indyka 150 g (1,2)
Lemoniada z cytryny, miodu, imbiru i świeżej bazylii 200 ml
10.08 piątek Herbatka owocowa 200 ml, Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), pasta jajeczna ze szczypiorkiem 40 g, pomidor bez skórki 40 g Koktajl mleczny z bananem i truskawką 100 ml Ogórkowa 220 ml (5,6) Ryz 75 g, pulpet rybny w sosie koperkowym 50 g/80 ml, buraczki z jabłkiem 50 g
Kompot wieloowocowy 200 ml

JADŁOSPIS 13-17.08.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
13.08 poniedziałek Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką 40 g (5), sałata Kisiel z tartym jabłkiem 100 ml Zupa z fasolki szparagowej 220 ml (5,6) Kasza kuskus 80 g, gulasz z szynki w sosie z warzywami 120 g (1)
Kompot wiśniowy 200 ml
14.08. wtorek Owsianka z malinami na mleku 220 ml (1,5) Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 5 g (5), pieczeń z indyka 40 g (wyrób własny) (5),ogórek zielony 20 g Arbuz 100 g, Pomidorowa z makaronem 220 ml (1,5,6) Puree ziemniaczane 100 g, pulpet drobiowo-wieprzowy ze szpinakiem w sosie jarzynowym na jogurcie 50 g/80 ml, surówka z selera z rodzynkami 60 g
Kompot truskawkowy 200 ml
16.08 czwartek Kawa zbożowa na mleku z miodem200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), ser żółty 15 g (5), wędlina 15 g (1,4,7), pomidor bez skórki 20 g
Morele Brokułowa 220 ml (5,6) Makaron 100 g (1) w sosie beszamelowym z indykiem 50/100 ml, buraczki z jabłkiem 50 g,
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
17.08. piątek Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi 220 ml (1,5),
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), pasta z łososia i warzyw z koperkiem 30 g (2,7), kalarepa 40 g
Jabłko, 60 g chrupki kukurydziane 10 g Zupa krem z dyni 220 ml (1,6) Ziemniaki z koperkiem 120 g, jajko sadzone, bukiet warzyw 80 g
Lemoniada z arbuza 200 ml

JADŁOSPIS 20-24.08.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
20.08. poniedziałek Herbata owocowa 220 ml (5)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), pasta z twarogu ze szczypiorkiem 40 g (5), pomidor bez skórki 30 g
Jabłko Barszcz biały z majerankiem 220 ml (5,6) Kaszotto mięsno – warzywne 150 g (6), ogórek kiszony ok. 60 g
Kompot wiśniowy220 ml
21.08. wtorek Zacierka na mleku z miodem 220 ml (5)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), wędlina drobiowa 30 g (1,7,8), sałata, ogórek zielony 40 g
Sok pomidorowy 100 ml
Chrupki kukurydziane 10 g
Zupa koperkowa z ziemniakami 220 ml (5,6) Ziemniaki z wody 120 g, pulpet z indyka w sosie pomidorowo-bazyliowym 50 g/80 ml (1,2,5,6), mizeria na jogurcie naturalnym 50 g
Kompot truskawkowy
200 ml
22.08 ŚRODA Kakao z miodem 200 ml (5) Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-ra owe) 75 g (1), masło 5 g (5), ser żółty 25 g (5), sałata, papryka czerwona 20 g Marchewka, kalarepa- 100 g łącznie Barszcz czerwony z ziemniakami 220 ml (5,6) Ryz 75 g, schab duszony z jarzynami 50 g (6), sałata z jogurtem naturalnym 40 g (5)
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
23.08. czwartek Herbata rumiankowa 200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 3 g (5) pasta warzywna z wędliną 40 g (5,6,1)
Banan Zupa jarzynowa (5,6) Makaron muszelki z truskawkami, morelami i twarogiem 200 ml (1,5)
Kompot wieloowocowy 200 ml
24.08. piątek Ryz na mleku z jabłkami 220 ml (5)
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta warzywna z jajkiem 40 g
Ogórek zielony, marchewka- 100 ml Pejzanka 220 ml (1,6) Ziemniaki młode z wody z koperkiem 120 g, kotlet rybny z jarzynami 50 g w sosie pietruszkowym 80 g, sałatka letnia 50 g
Lemoniada z cytryną, imbirem, bazylią świeżą i miodem 200 ml

JADŁOSPIS 27-31.08.2018 r.

DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ZUPA II DANIE
27.08. poniedziałek Herbatka rumiankowa 200 ml
pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 3 g (5), pasta z wędliną i warzywami 40 g (1,7,8) sałata, pomidor bez skórki 20 g
Kasza manna z malinami 100 ml Barszcz czerwony (5,6) 220 ml Makaron muszelki z sosem węgierskim z mięsem z piersi indyka 150 ml
Kompot wieloowocowy 220 ml
28.08. wtorek Zupa mleczna z płatkami owsianymi, jabłkiem i żurawiną 220 ml (1,5),
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), masło 5 g (5), ser żółty 25 g (5), sałata
Kalarepa w słupkach, młoda marchewka- łącznie 100 g warzyw do schrupania Pomidorowa z ryżem 220 ml (5,6) Puree ziemniaczane z masłem 100 g, kotlet włoski 50 g (1,2)
surówka z kapusty białej, marchewki, papryki czerwonej i oliwy z oliwek 60 g
Kompot z czarnej porzeczki 200 ml
29.08 środa Herbata owocowa 200 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 (1), masło 3 g (5), pasta z twarogu z papryką i marchewką 40 g (5), sałata
Jabłko, banan, nektarynka, winogrono- sałatka owocowa 100 g Rosół z makaronem 220 ml (5,6) Kasza jaglana 75 g, potrawka drobiowa 100 ml (6), ogórek kiszony 60 g
Kompot wiśniowy 200 ml
30.08. czwartek Płatki jęczmienne na mleku 220 ml (1,5), Pieczywa mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g(1), masło 5 g (5), szynka drobiowa 30 g (1,4,6,7), sałata,
Jabłko ½ 60 g
Ogórek, rzodkiewka, pomidor – sałatka warzywna w sosie na bazie oliwy z pestek winogron i ziół prowansalskich 120 g Zupa z czerwonej soczewicy 220 ml (5,6) Ziemniaki z koperkiem 120 g + leczo z szynką, cukinią, kukurydzą, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami (1,6,7)
Kompot truskawkowy 200 ml
31.08. piątek Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 220 ml
Pieczywo mieszane (pszenne, żytnio-razowe) 75 g (1), pasta z jajek i awokado ze szczypiorkiem 40 g
Banan Zupa Kolorowa witamina-jarzynowa 220 ml (5,6) Ryz 75 g, dorsz w sosie greckim 50 g/80 g
Kompot wieloowocowy 200 ml

Alergeny : 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4-soję, 5-mleko,6-seler, 7-gorczycę, 8-sezam,9-dwutlenek siarki, 10-orzeszki ziemne i inne orzechy. (Zgodnie z Rozp. Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 25.10.2011 r. i Rozp. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn 23.12.2014 r.)

Przez cały dzień podczas pobytu Państwa dzieci w Naszej palcówce dzieci mają dostęp do wody niegazowanej, średniozmineralizowanej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii.

Do śniadania dzieci dostają świeżo zaparzoną herbatę: owocową, ziołową lub czarną z sokiem malinowym.

Małgorzata Juszczyk